Ut med gammalt, in med nytt – Att avsluta en fas och göra plats åt en ny

Nu såhär lagom i början på det nya året kan det vara passande om att skriva om olika livsfaser, och att välja att avsluta en fas som inte längre tjänar något till din framtid och bara är destruktiv. När vi tänker på vårat liv ser vi det i olika delar, faser, sekvenser, cykler. Vissa positiva och andra negativa. De brukar växla mellan varandra. När en cykel avslutas brukar den göra plats för en ny cykel. Därför ska vi nu prata om att välja att avsluta en cykel som inte längre tillför något gott i ditt liv och bara förhindrar din personliga utveckling. Så låt oss nu ta en stund och tänka på situationer och människor som inte längre tillför gott i våra liv och välja att lämna det bakom oss och göra plats för nya människor och händelser som berikar våra liv.

1. Känn igen fasen

Är det någon speciell situation i ditt liv som du känner att du måste ändra på? något som efter repeterade försök inte har lyckats bli bättre och den hindar dig från att gå framåt i ditt liv? Ett jobb du inte trivs med? En vana som försvårar för dig att gå framåt i livet och din personliga utveckling? Du kanske har varit lat och utan driv en lång period? Personer i din omgivning som gång på gång gör dig besviken och du skulle kunna ha det bättre utan dem i din omgivning? Människor som bara slukar och livnär sig på din energi så att du sedan står helt slut? Identifiera denna fas som nu gör dig missnöjd och du vill avsluta.

2. Se fasen med en början, mitten och ett slut

Tänk det som en film. Kom ihåg hur allt började, hur du kände då och vilka dina behov var. Och se hur det har ändrats med tiden och hur det till slut har blivit något som inte längre tjänar dig och ditt liv och slutligen hur det är dags att avsluta denna fas.

3. Acceptera det som varit, tacka för allt och för att erfarenheten har gett dig en ny insikt i livet och gå vidare

Att avsluta något med bitterhet fungerar sällan, då de bittra känslorna fortsätter att jaga en och det blir inte riktigt avslutat förrän du finner harmoni i situationen som nu måste ändras. Är det människor som bara har blivit en börda för ditt liv och får dig att må dåligt som du vill klippa kontakten med, ja då är det inte alltid heller nödvändigt att berätta det för dem, du tackar för allt och avbryter på ditt sätt så att du nu får distans till dessa människor. Med harmoni, att du tackar dig själv för allt som har varit och säg till dig själv att du nu går in i en ny fas.

4. Bearbeta sorg och gå in i en ny fas

Beroende på hur din situation såg ut, kan det för en del krävas en del sorgebearbetning om du har behövt bryta med någon som stått dig mycket nära t ex en partner, eller en person som det är så lätt att klippa banden med, fastän man vet att relationen nu har blivit giftig och det är dags att gå vidare. Om situationen är sådan är det även viktigt att du ger dig själv tid att sörja det som har varit. Ta din tid och skaffa dig all den hjälp du behöver på vägen, för denna process kan vara väldigt tung till en början. Ta din tid och sörj vad som har varit, läk och hitta dig själv med tiden som en ny stark individ och framför allt påminn dig själv ofta varför du valde att göra detta och hur detta kommer att tjäna ditt liv på sikt.

Oavsett om det ibland är svårt att bryta och kapa vissa band, så tjänar vi på att då och då se över våra liv och göra oss av med gamla saker, vanor och relation som numer bara tillför negativitet, och när en ny period/fas avslutas börjar en annan. Var ej rädd att kliva ut i det okända och tänk på att nu kan allt möjligt spännande hända!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s